مقاومت گیاهان به شوری خاک
بجز
پرداختن به مباحث شوری خاک و آب و نحوه مدیریت آنها موضوع مهمتری در پیش رو
است، چه گیاهانی تا چه حد از شرایط نامساعد شوری را تحمل میکنند؟
در این تاپیک سعی بر ارزیابی کاشت گیاهان در شرایطی است که مسائل مربوط به شوری بر ما تحمیل میکند.
بعنوان مثال تحقیقات و آزمایشات نشان داده که :
سیب زمینی تا 0.1%نمک در خاک را تحمل میکند، این رقم برای پنبه %0.5 و برای یونجه(بعد از سال اول) 0.7%است
برخی از علفهای تیره گندمیان تا2% نمک خاک را تحمل میکنند.جو تا 0.4%نمک خاک را تحمل میکند.
در تحقیق کاملتری در خصوص گندم مشخص شده است که در مقادیر بالاتر از اعداد زیر کاهش محصول محسوس بوده است:
بیشتر از 0.1-0.3 % شوری سولفاتی
بیشتر از 0.05-0.1 % شوری کلروری
بیشتر از 0.005 % شوری سدیمی
گیاهانی که نمک دوست هستند(هالوفیت) به ویژه گروه salsola تا بیش از 3% نمک خاک را راحت تحمل میکنند.
در حدود2-2.5% نمک خاک فعالیت میکروارگانیسمها ادامه داشته اما در محدوده 3% تقریبامتوقف میشوند
توجه داشته باشید صرفا قضاوت بر اساس عددهایی که در مورد پارامترهای شوری ارائه میشود مانند ECو
درصدها و همچنین نوع نمکها لازم است اما کافی نیست.عواملی مانند بافت خاک
بسیار تاثیر گذار است.درجه مقاومت گیاهان به شوری با بافت خاک ارتباط
دارد.بعنوان مثال اگر 2نوع خاک سبک و سنگین غلظت مساوی نمک داشته باشند اثر
یکسانی روی گیاهان ندارند.تاثیر نامطلوب نمک در خاک سبک بیشتر از خاک
سنگین است.
بنابراین برای بررسی مسائل مریوط به شوری در کنار ارقام و اعداد، توجه به بافت خاک بسیار حائز اهمیت است